Op kleine voet

Wat gebeurt er bij een ongeluk met tandverlies?

Geplaatst op

Je kind is hard gevallen tijdens het stoeien, voetballen of tikkertje en er mist een volwassen tand! Wat nu? Blijf vooral kalm en spoel de tand even af. Let hierbij op dat je niet de wortel van de tand aanraakt. Daarna mag de tand of kies teruggeplaatst worden als tijdelijke oplossing. Vervolgens helpt de implantoloog je verder.

Naar de tandarts

Het kan zijn dat de oude tand niet meer kan worden teruggeplaatst, dan zorgt de implantoloog voor een nieuwe tand. De implantoloog is gespecialiseerd in het plaatsen van kunstwortels. Deze wortels groeien weer vast en zorgen voor een goede vervanging van de missende wortels. In principe heeft elke tandarts bevoegdheid om een implantaat te plaatsen, maar een implantoloog is een tandarts die meer ervaring heeft hiermee. De implantoloog plaatst minimaal 250 implantaten per 5 jaar. Ook is er een kaakchirurg implantoloog, deze soort implantoloog is nog vaardiger door vele opleidingen. De implantoloog beoefend ingrepen van verschillende moeilijkheidsgraden.

Herstelproces

Het duurt even voordat alles volledig is genezen, dit kan tussen de 6 weken en enkele maanden duren. Het verschilt per persoon hoe lang het duurt voordat de implantaat is vergroeid met het kaakbot. Vaak worden er zelfoplossende hechtingen gebruikt zodat je niet meer terug hoeft voor het verwijderen van de hechtingen. Is dit niet het geval? Dan worden de hechtingen na 2 weken verwijderd. Uiteraard is een goede mondhygiëne belangrijk bij dit genezingsproces, anders duurt het nog langer. Er kan ook zwelling optreden, in dit geval kun je ijs tegen je kaak plaatsen om te verkoelen.

Conclusie

Je kind zal er niet blij mee zijn, het verlies van een volwassen tand. Het doet niet alleen pijn, maar het ziet er ook een beetje gek uit en sommigen vinden het een naar idee. Belangrijk is om rustig te blijven en de tand goed af te spoelen. Wees voorzichtig, want je wilt de wortel van de tand of kies niet aanraken. Vervolgens plaats je (indien mogelijk) de tand of kies terug in de mond. Bel zo snel mogelijk de tandarts voor een spoedafspraak en je zult verder worden geholpen. Soms kan de tand worden teruggeplaatst, maar het komt ook voor dat er een implantaat wordt gebruikt. Het herstelproces is vaak even vervelend, maar als je een goede mondhygiëne hebt, zal het zo voorbij zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op kleinevoet.nl ga je meer ontdekken over je eigen modesmaak en hoe je een outfit snel en voordelig samen weet te stellen.

Contactgegevens

Via info @ opkleinevoet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden