Op kleine voet

Melktanden kunnen blijven zitten

Geplaatst op

Terwijl de meeste mensen op 12-jarige leeftijd hun melktanden verliezen, zijn er ook volwassenen die nog steeds minstens één melktand hebben! Het houden van een melktand is niet ongewoon en afhankelijk van de individuele situatie van de patiënt zijn er een aantal mogelijkheden om er iets aan te doen.

Hoe komt het

De gebruikelijke oorzaak van een melktand die blijft zitten is de afwezigheid van een volwassen tand om deze te vervangen. Kinderen beginnen tanden te verliezen wanneer hun volwassen tanden (permanente tanden) beginnen te groeien. Deze duwen melktand naar buiten. Soms ontwikkelt de volwassen tand zich nooit, waardoor de melktand op zijn plaats blijft, terwijl andere volwassen tanden er omheen wel doorkomen. Hoewel niet precies bekend is waarom permanente tanden zich soms niet ontwikkelen, heeft het waarschijnlijk iets met genetica te maken, omdat het soms bij meerdere generaties binnen een familie voorkomt.

Uitstraling gebit

Een melktand kan de uitstraling van een gebit bepalen, omdat deze kleiner is dan de rest. Deze tand valt op in een rij volwassen tanden. Ook heeft een melktand een ondiepe wortel, waardoor deze zwakker is en eerder kan uitvallen. Dit zorgt voor problemen bij het eten en kan voor scheefstand bij de tanden eromheen zorgen.

Laten zitten of trekken?

Als het erop lijkt dat een kindertand geen sterke of diepe wortel heeft, kan je tandarts je aanraden om deze te verwijderen. Nadat de tand is verwijderd, zijn er een aantal opties. De beste optie is een tandheelkundig implantaat, oftewel een kunstwortel. Tandimplantaten functioneren net als natuurlijke tanden. Als er echter botverlies is opgetreden op de plaats waar de melktand zich vroeger bevond, is het mogelijk dat er niet genoeg bot is om een implantaat in te verankeren. In deze gevallen kan de tandarts een permanente brug of een gedeeltelijke prothese aanbevelen om het gat te vullen.

Bij veel volwassenen met een melktand is deze net zo gezond en stevig als hun volwassen tanden. Het enige verschil is de grootte en vorm. De meest gebruikelijke esthetische oplossing om de melktand te laten matchen met de andere tanden is een facing, een soort schildje dat op de tand wordt geplakt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op kleinevoet.nl ga je meer ontdekken over je eigen modesmaak en hoe je een outfit snel en voordelig samen weet te stellen.

Contactgegevens

Via info @ opkleinevoet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden