Op kleine voet

Hoe vertel je je kindje dat je gediagnostiseerd bent met kanker?

Geplaatst op

Wanneer je gediagnostiseerd bent met kanker staat je wereld even stil. Daarnaast denk je aan de toekomst, wat gaat er allemaal gebeuren? Genees ik? En hoe vertel ik het de kinderen? Allemaal hele begrijpelijke vragen. Omdat er zoveel in je hoofd omgaat willen we je graag helpen met de vraag: hoe vertel ik het de kinderen en andere vragen omtrent kanker en de kinderen. Vooral als je nog relatief jonge kinderen hebt is het vaak lastig uit te leggen. Hierbij delen we een aantal tips. 

Het vertellen van de diagnose

In het dagelijkse leven hebben we het vaak over voornamelijk leuke gebeurtenissen met je kinderen. Toch is het heel belangrijk om het over de diagnose te hebben. Je zult voor een kind je misschien anders gedragen dan normaal en je krijgt wellicht te maken met uiterlijke veranderingen. Om je kind(eren) de kans te geven dit te kunnen plaatsen en te begrijpen is het belangrijk ze toch in het proces te betrekken. Anders zal de fantasie en de ideeën van je kindje een eigen invulling geven aan de veranderingen. 

Tips: 

  • Breng je kindje vanaf het begin al op de hoogte.
  • Vertel het rustig en begrijpelijk afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren)
  • Geef goed aan dat er goed voor ze gezorgd zult worden, wat er ook gebeurt.
  • Neem eventueel voorlichtingsmateriaal mee vanuit het ziekenhuis of internet om het verhaal goed over te brengen.

Neem je je kind(eren) mee naar het ziekenhuis?

Je vraagt je waarschijnlijk af of het handig is om je kind(eren) mee te nemen naar het ziekenhuis. Het beste is om dat aan je kind(eren) te vragen en te stimuleren. Je kunt je kinderen dan meer laten zien en dingen uitleggen over het ziekenhuis. 

Tips:

  • Bereid je kindje voor het bezoek goed voor. Leg goed uit wat hij of zij kunt verwachten,  zodat de fantasie niet een te vrije loop krijgt. 
  • Neem speelgoed mee vanuit huis, zodat ze zich tijdens het wachten kunnen vermaken.
  • Neem nog een andere volwassenen mee om op je kind(eren) te letten.

Nog meer weten over het leven met kanker en hoe er mee om te gaan? Lees meer op een van de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op kleinevoet.nl ga je meer ontdekken over je eigen modesmaak en hoe je een outfit snel en voordelig samen weet te stellen.

Contactgegevens

Via info @ opkleinevoet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden