Op kleine voet

Ga langs bij je tandarts tijdens je zwangerschap

Geplaatst op

De meeste zwangere vrouwen weten dat ze geen sigaretten en alcohol mag en is het erg belangrijk om evenwichtig te eten om het kindje gezond te houden. Nu, zeggen onderzoekers, dienen ze zorgvuldige zorg voor hun gebit en tandvlees aan die lijst toevoegen. Een nieuwe studie toont aan dat vrouwen met ernstige tandvleesaandoeningen een een hoop grotere kans hebben om op tijd te bevallen. Daarom is het erg van belang dat ze tijdens hun zwangerschap vaak op controle gaan bij hun tandarts

De resultaten

Hoewel de effecten nog voorlopig zijn, raden de onderzoekers zwangere vrouwen nu al aan om door hun tandarts op deze ziekte te worden gescreend en om bij vrouwen met parodontitis de ruimte tussen hun gebit en tandvlees door hun tandarts zorgvuldig te laten reinigen en ontsmetten. Te vroeg ter wereld gekomen baby’s lopen een dramatisch verhoogd gevaar op hersenverlamming, visuele complicaties en andere aandoeningen en zijn degelijk voor meer dan de helft van alle gevallen voor gezondheidszorg bij pasgeborenen. Een op de vier vrouwen die te vroeg bevallen, zijn geen risicofactoren bekend, zegt een onderzoeker.

Andere studies

Eerdere studies hebben aangetoond dat zwangere vrouwen met tandvleesaandoeningen tot zeven keer meer kans hebben op een te vroeg ter wereld gekomen baby met een laag geboortegewicht. Door nu meer dan 700 gezonde zwangere vrouwen te volgen die niet dronken, rookten, genitale of urineweginfecties hadden – allemaal risicofactoren voor vroeggeboorte – hebben onderzoekers ontdekt dat het gevaar op vroeggeboorte het hoogst is bij vrouwen met de meest ernstige vorm van de ziekte. Dit type, gegeneraliseerde tandvleesaandoening genoemd, tast meer dan 30% van de mond aan. Vrouwen met dit type ziekte hebben een acht keer hoger gevaar op vroeggeboorte dan vrouwen zonder parodontale aandoening.

Hoe werkt de infectie?

Parodontale aandoeningen beginnen met tandplak, dat het gebit bedekt met een laagje bacteriën. Ongeveer 22% van de zwangere vrouwen heeft parodontitis, die optreedt als een bacteriële infectie tussen het gebit en het tandvlees loskomt en het tandvlees scheidt van zijn ligplaatsen. Dat creëert een holte waar meer bacteriën kunnen groeien. Als de infectie niet wordt behandeld, kan ze uit de hand lopen en tot tandverlies leiden. De infecties vereisen tevens dat het lichaam een grote strijd levert, aangezien het oppervlak van dergelijke infecties zo omvangrijk kan zijn als de palm van een hand. Het is de reactie van het lichaam op de infectie die een zwangerschap kan afbreken. Als reactie op een bacteriële aanval produceert het lichaam moleculen die cytokinen en prostaglandinen worden genoemd en die het lichaam helpen om de binnendringende gevaren te bestrijden. Maar diezelfde moleculen kunnen de baarmoeder tevens vertellen dat het tijd is om te bevallen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op kleinevoet.nl ga je meer ontdekken over je eigen modesmaak en hoe je een outfit snel en voordelig samen weet te stellen.

Contactgegevens

Via info @ opkleinevoet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden