Op kleine voet

De voordelen van Supply Chain Management (SCM) Software

Geplaatst op

In het tijdperk van digitale transformatie maken bedrijven in allerlei sectoren gebruik van geschikte bedrijfssoftware om hun processen te stroomlijnen. Elke branche heeft specifieke eisen voor het juiste systeem. Desalniettemin staat het Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem meestal centraal in de IT-infrastructuur van het bedrijf. Maar wat omvat een ERP-systeem precies?

 

Definitie Enterprise Resource Planning

ERP-software helpt bedrijven om al hun bedrijfsprocessen centraal en digitaal te beheren. Binnen dit systeem kunnen de processen worden aangestuurd, geoptimaliseerd en geautomatiseerd. ERP-software benadert dit op een afdelingsoverschrijdende manier. De processen van verschillende afdelingen worden vaak weergegeven in specifieke modules, elk met essentiële functies voor dat bedrijfsgebied.

 

Supply Chain Management (SCM)

Een van deze modules is Supply Chain Management (SCM). De functionaliteiten van dit gebied kunnen worden ingevoerd in een aparte module binnen de ERP-software of in een specifieke SCM-software. Als er aparte software wordt gebruikt, is het van belang dat deze naadloos integreert met de bestaande ERP-software. Hierdoor kunnen gegevens vloeiend worden overgedragen tussen de systemen zonder onderbreking.

Het voornaamste verschil tussen SCM-software en andere zakelijke softwareoplossingen is dat SCM-software het vermogen biedt om de gehele waardeketen te overzien. Dit potentieel kan alleen volledig worden benut wanneer de software communicatie met andere bedrijven in de toeleveringsketen ondersteunt, met name real-time communicatie om fenomenen zoals het bullwhip-effect te voorkomen.

 

Uiteenlopende functies

Enkele voorbeelden hiervan zijn verkoop- en distributieplanning, gedetailleerde inkoopplanning, uitgebreide productieplanning, materiaalbehoefteplanning, transportplanning en productieplanning gerelateerd aan het netwerk. Geïntegreerde analytische functies kunnen ook worden benut om de processen op deze gebieden te optimaliseren. Bovendien wordt kunstmatige intelligentie (AI) steeds vaker toegepast.

Voor bedrijven die bijvoorbeeld in kleding handelen is het van essentieel belang om de genoemde activiteiten overzichtelijk in kaart te brengen. Hierdoor kan op elk moment worden geanalyseerd wat de actuele stand van zaken is, oftewel of alles nog steeds soepel verloopt. Op deze manier kunnen knelpunten in de productielijn tijdig worden opgespoord. In plaats van persoonlijk elk aspect van de toeleveringsketen te moeten inspecteren, helpt SCM-software om het geheel overzichtelijk weer te geven.

 

Voordelen van SCM-software

Het gebruik van SCM-software brengt verder nog meer voordelen met zich mee. Dit systeem stelt bedrijven in staat om real-time te communiceren. Dit kan worden bereikt door systemen aan de softwarekant met elkaar te verbinden (bijvoorbeeld als onderdeel van het ERP II-concept). Daarnaast speelt Electronic Data Interchange (EDI) een cruciale rol. SCM-software ondersteunt bedrijven ook volledig bij het beheer van de supply chain door diverse activiteiten te faciliteren.

 

Selectie van SCM-software

Voor veel bedrijven is het selecteren van geschikte software voor supply chain management een uitdaging gezien de omvang en diversiteit van de bedrijfssoftwaremarkt. Net als bij de keuze van ERP-software is het cruciaal om eerst naar interne processen te kijken en deze te analyseren. Op basis van deze evaluatie kunnen concrete eisen worden geformuleerd, die vervolgens in de vorm van een specificatie worden vastgelegd. Deze specificaties vormen een belangrijke basis voor latere besluitvorming in het softwareproject.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op kleinevoet.nl ga je meer ontdekken over je eigen modesmaak en hoe je een outfit snel en voordelig samen weet te stellen.

Contactgegevens

Via info @ opkleinevoet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden