Op kleine voet

De veranderingen die je lichaam doormaakt na de zwangerschap

Geplaatst op

Wanneer je een kind krijgt, verandert je lichaam. Bij de geboorte verandert je lichaam enorm en ook na de bevalling merk je een verschil. Waar je eerst misschien nog tijd had om te sporten, heb je nu alleen nog maar tijd voor je jongeling. De gevolgen zie je terug bij je lichaam: meer vetopbouw, spataderen en misschien ook striae. In deze blog gaan we het hebben over hoe je lichaam verandert na de zwangerschap en geven je enkele tips.

De innerlijke veranderingen

Als je zwanger bent en je lichaam verandert, dan zie je dat aan de buitenkant natuurlijk terug, maar ook van binnen is er veel verandering gaande. Na de bevalling probeert je baarmoeder gaandeweg weer haar oorspronkelijke vorm en volume terug te krijgen. Dit gaat vaak gepaard met pijnlijke kleine contracties. Uiteraard niet zo zwaar als tijdens de bevalling, maar toch kan het niet fijn voelen. Kraamvloed is ook een ding dat veel voorkomt. Na de bevalling kunnen er nog veel wondjes en bloedingen in de vagina of het lichaam zitten. Dit wordt op den duur afgevoerd in de vorm van kraamvloed. In het begin zal dit helder rood zijn en kunnen er zelfs vastere stukjes in zitten. Op den duur wordt het steeds lichter. Het lichaam werkt in miraculeuze wegen, het kan dus zo zijn dat je denkt dat de kraamvloed bijna volledig is afgevoerd, maar dan kan het weer opspelen. Door veel borstvoeding te geven kun je dit process versnellen.

De uiterlijke veranderingen

Op het eind van de zwangerschap is je buik uiteraard het zwaarste. Een bijkomstigheid is dat veel vrouwen hier last van krijgen in hun houding. Veel vrouwen lopen op het einde van de zwangerschap met een holle rug en de buik ver naar voren. Na de zwangerschap heeft het lichaam moeite, omdat het gewend is geraakt aan deze houding. Het is dus van belang om veel oefeningen te doen om je lichaam weer in de juiste houding te trainen. Oefen indien nodig een goede lichaamshouding voor de spiegel. Zoals in het begin al vermeld, kun je natuurlijk ook last krijgen van overtollige kilo’s, striae en spataderen. Spataderen kun je weg laten halen bij een polikliniek, zoals bijvoorbeeld Polikliniek de Blaak. Overtollige kilo’s zul je toch moeten proberen weg te halen door te sporten en minder te eten, wat uiteraard een ontzettende uitdaging gaat zijn in het begin. Striae is helaas lastig om weg te halen. Het is natuurlijk niet iets om je voor te schamen, omdat vrijwel iedere zwangere vrouw dit meemaakt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op kleinevoet.nl ga je meer ontdekken over je eigen modesmaak en hoe je een outfit snel en voordelig samen weet te stellen.

Contactgegevens

Via info @ opkleinevoet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden