Het is niet moeilijk, want spataderen verwijderen kan en moet in een kliniek. Er zijn ook een aantal manieren om ze te voorkomen en te verminderen. In dit artikel kijken we naar 10 natuurlijke manieren om spataderen thuis te behandelen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zien er donkerblauw of paars uit en kunnen uitpuilen van onder de huid.

Spataderen kunnen ontstaan wanneer kleine kleppen in de aderen zwak worden. Deze kleppen stoppen gewoonlijk het terugstromen van bloed door de aderen, en wanneer ze beschadigd zijn kan het bloed zich in de aderen verzamelen. Dit veroorzaakt gedraaide en gezwollen aderen die ook zeer zichtbaar worden.

Spataderen kunnen opvallen door hun donkerblauwe of paarse uiterlijk, ze puilen ook vaak uit van onder de huid.

Andere symptomen van spataderen zijn:

een brandend of kloppend gevoel in de benen

ongemakkelijke benen die zwaar of pijnlijk aanvoelen

spierkrampen die ‘s nachts merkbaarder kunnen zijn

zwelling van de voeten en enkels

droge of jeukende huid die dunner lijkt over de spatader

Thuisbehandelingen voor spataderen

Als een persoon spataderen heeft, kunnen ze de volgende huismiddeltjes proberen om de aandoening te helpen beheersen en de symptomen te verbeteren:

1. Oefening

Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een betere bloedcirculatie in de benen, dit helpt om het bloed dat zich heeft verzameld in de aderen te duwen. Lichaamsbeweging helpt ook om de bloeddruk te verlagen, een andere factor die bijdraagt aan spataderen.

Oefeningen met weinig impact helpen om de kuitspieren te laten werken zonder overmatige belasting. Effectieve, low-impact oefeningen zijn onder andere:

zwemmen

wandelen

fietsen

yoga

2. Compressiekousen

Compressiekousen zijn verkrijgbaar bij de meeste apotheken en kunnen helpen door druk uit te oefenen op de benen. Dit helpt de spieren en aderen om bloed naar het hart te verplaatsen.

Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat mensen die gedurende een week kniehoge compressiekousen met een druk van 18 tot 21 mmHg gebruikten, een vermindering rapporteerden van de pijn en het pijnlijke gevoel dat gepaard gaat met spataderen.

Compressiekousen zijn te vinden in apotheken of online winkels.

3. Plantenextracten

Een overzichtsstudie uit 2006 suggereert dat paardenkastanje-extract, Aesculus hippocastanum L., kan helpen om pijn, zwaarte en jeuk in de benen te verminderen bij mensen met chronische veneuze insufficiëntie, wat een belangrijke oorzaak is van spataderen. Aesculus hippocastanum L. is te koop in reformwinkels en online.

Een overzichtsstudie uit 2010Trusted Source meldt dat extract van de zeeden, Pinus maritima, en extract van de slagerbezem, Ruscus aculeatus, beide zwellingen in de benen, of oedeem, kunnen verminderen, wat vaak geassocieerd wordt met spataderen. Ruscus aculeatus is te koop in reformwinkels en online.

Plantenextracten en essentiële oliën moeten worden verdund in draagoliën voordat ze plaatselijk worden toegepast of worden gebruikt in een verstuiver voor aromatherapie. Wel eerst overleggen met de huisarts of je deze zaken mag gebruiken in jouw specifieke situatie in verband met je zwangerschap. 

4. Dieet veranderingen

Kaliumrijk voedsel, zoals amandelen en pistachenoten, kan spataderen helpen door het vasthouden van water in het lichaam te verminderen.

Zout of natriumrijk voedsel kan ervoor zorgen dat het lichaam water vasthoudt, dus minder zout voedsel kan het vasthouden van water minimaliseren. Voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte kunnen helpen het vasthouden van water te verminderen.

In sommige gevallen is het belangrijk om spataderen te laten verwijderen. Laat je informeren hierover door je huisarts. 

Pin It on Pinterest