Of ze nu plat op hun gezicht vallen als ze voor het eerst leren lopen of over het stuur van een fiets vliegen tijdens hun tienerjaren, kinderen hebben een manier om ervoor te zorgen dat hun ouders uiteindelijk geld in hun mond stoppen – of beter gezegd, waar hun tanden vroeger zaten. Op de leeftijd van 16 jaar heeft een kwart van alle kinderen een trauma aan het gebit overgehouden. Bij kinderen van 1 tot 3 jaar treden dergelijke verwondingen vaak op wanneer het kind leert kruipen, lopen en rennen. Bij kinderen in de schoolgaande leeftijd zijn de meeste verwondingen gerelateerd aan sport – van fietsen tot georganiseerde sport. Maar het tandbestendig maken van huizen en het dragen van gebitsbeschermers tijdens het spelen kan kinderen veel pijn besparen en ouders veel zorgen. Om je huis tandveilig te maken, moet je meubels met scherpe hoeken en randen opbergen. En als je je kind een looprekje laat gebruiken, zorg er dan voor dat er bovenaan de trap stevige hekjes zijn bevestigd.

Tanden reanimeren?

Als er een ongeluk gebeurt – en dat gebeurt zelfs in de meest beschermde omgeving – en er wordt een blijvende tand uitgeslagen, is het eerste wat je moet doen deze terug in de tandholte te plaatsen en hem op zijn plaats te houden met een tissue of zakdoek terwijl je naar de tandarts gaat. Of vervoer hem in melk, die dezelfde concentratie heeft als bloed, koud en gemakkelijk verkrijgbaar is, en het afsterven van de cellen vertraagt. Mondkapjes zouden bij veel meer recreatieve en wedstrijdsporten verplicht moeten worden gesteld dan nu het geval is. De enige sporten waarbij gebitsbeschermers echt verplicht zijn, zijn rugby en boksen. Deze beschermers beschermen niet alleen de tanden – ze absorberen schokken in de kin en beschermen de hersenen. Sporters moeten ze zeker dragen bij honkbal en basketbal op middelbare scholen.

Gebitsbeschermers

Gebitsbeschermers kunnen in sportwinkels worden gekocht, maar deze zijn niet op maat gemaakt en zitten daarom niet erg comfortabel. Als gevolg daarvan is de therapietrouw niet erg goed. Elke tandarts kan echter een gebitsbeschermer op maat maken aan de hand van een model van het gebit van uw kind en de beschermer zelfs personaliseren met een favoriete kleur of sterren. Dergelijke op maat gemaakte beschermers kosten ongeveer 30 tot 60 euro, afhankelijk van waar je woont. De meeste organisaties zijn voorstander van het gebruik van gebitsbeschermers — vooral bij contactsporten. Maar ze zijn ook belangrijk bij niet-contactsporten waarvan mensen misschien niet denken dat ze blessures kunnen veroorzaken, zoals steppen en in-line skaten.

Pin It on Pinterest