Je wilt gewoon dat de voedselveiligheid bij je thuis (voor je kinderen) of in je zaak (voor je gasten) op orde is. Niet alleen vanwege de zorg die je voor andere mensen hebt, maar in sommige gevallen (in het geval van een eetcafé of restaurant) ook in juridische zin. Je wilt geen problemen omdat je gasten voedsel hebben gegeten dat onveilig en dus ziekmakend was. Met het haccp systeem is het bijzonder eenvoudig om de voedselveiligheid thuis (maar ook in je zaak) op orde te houden. In deze blog gaan we een aantal punten aangaande dit systeem met je doornemen. Dus lees snel verder, want je kunt echt je voordeel doen met de verschillende tips die we je geven. 

Essentiële punten benadrukken 

In het HACCP-systeem gaat het erom dat je kritisch kijkt naar de stand van zaken in je keuken. Is het bijvoorbeeld zo, dat in de koelkast allerlei producten aangebroken zitten en niet gelabeld zijn? Dan is dat problematisch in termen van voedselveiligheid. Het is namelijk erg belangrijk voor de voedselveiligheid van je gasten en kinderen dat je ervoor zorgt dat je altijd weet hoelang producten al open zijn en wat de houdbaarheidsdatum is.

Er zijn natuurlijk nog veel meer essentiële punten in de keuken, bijvoorbeeld hoe je de verschillende producten, rauw en bereid, groente en vlees, in de verschillende locaties in de keuken bewaart. En welke snijplanken je voor vlees of groente gebruikt. 

De bedoeling van de HACCP is dat je opschrijft waar de verschillende veiligheidsrisico’s liggen, ook wanneer je de zaak dus gewoon op orde hebt, en dat je daarbij ook beschrijft wat je eraan doet om deze essentiële punten veilig te houden.

Waarom is HACCP zo belangrijk?

We hebben al gezegd dat het systeem ervoor zorgt dat het in de keuken thuis of in je zaak waarborgt dat de voedselveiligheid in orde is. Daarbij is het een erg belangrijk middel om aan te kunnen tonen, bij een eventuele inspectie, dat jij er alles aan gedaan hebt om de voedselveiligheid in je zaak te garanderen. Het kan namelijk zijn dat de voedsel en wareninspectie langskomt om jouw zaak onder de loep te nemen. 

Op deze manier kun je zoveel mogelijk de juridische aansprakelijkheid afwenden.

Wanneer we kijken naar de situatie thuis, dan is het natuurlijk erg fijn om zeker te zijn dat het voedsel wat je aan je kinderen geeft, 100% in orde is.

Pin It on Pinterest